BFF POP-UP BOEK

Dinsdag 21 maart 2017

Om kwart voor vier kwamen de zes TOP-KIDS meiden enthousiast aan bij Atelier Artamia. Bij binnenkomst kreeg iedereen eerst een schilderschort om. We begonnen met een kennismakingsspelletje. Juf Tamara moest alle namen raden – wat ze natuurlijk helemaal verkeerd deed (dat was lachen!) – en als een naam goed geraden was, mocht dat kind iets over zichzelf vertellen. Daarna mochten de kinderen hun eigen badge versieren met siersteentjes.

Toen was het tijd om met het project te beginnen: een BFF (Best Friends Forever) pop-up boek maken! Juf Tamara liet een oud pop-up boek zien over Sneeuwwitje en een paar voorbeelden van pop-up technieken. Daarna mochten de meiden oefenen met deze technieken (met een K3 muziekje op de achtergrond). Meteen begonnen ze ijverig te knippen, plakken en tekenen. Juf Annelijn deed ook mee. Al snel hadden ze een eerste eigen pop-up gemaakt! Fantastisch!

 

Maar nu voor het ‘echie’: op stevig papier mochten ze zichzelf, familie en vriendinnen tekenen, en dingen die met hun hobby of talent te maken hebben. Er werden echt prachtige tekeningen gemaakt. Het is duidelijk dat deze TOP-KIDS meiden talent hebben!

De tijd vloog om en de meiden hadden nog wel even door willen gaan, maar het was al bijna half zes en tijd om op te ruimen. We sloten deze gezellige middag af met een glaasje vruchtensap en een notenkoekje. Mmm, lekker! In de volgende lessen gaan we verder met het BFF pop-up boek.

Tot volgende week!

 

Dinsdag 28 maart 2017

De les begon dit keer iets later, maar met veel enthousiasme werd er verder gewerkt aan het pop-up boek. De figuurtjes voor de pop-up werden verder uitgewerkt, waarna ze aan de slag gingen met de achtergrond. De één maakte een kamer, waarin een feestje werd gevierd, de ander maakte een bos als achtergrond. Beide – dus zowel de figuurtjes voor de pop-up, als de achtergrond – werden daarna zes keer gekopieerd, zodat de vriendinnen straks allemaal van elkaar één pop-up bladzijde hebben.
Voor we er erg in hadden, was de les alweer om. Nog een glaasje limo met een koekje en toen werden de TOP-KIDS opgehaald.

 

Dinsdag 4 april 2017

Bij binnenkomst maakten we eerst een rondje door het atelier. Juf Tamara liet allemaal grafische gereedschappen zien en vertelde wat je ermee kunt doen: de etspers, linoleum, gutsen en roller om een linosnede mee te maken; de etspennen en acetaatfolie om een droge naald ets mee te maken; lithostenen om een litho te maken. Van elke techniek was er een gedrukte prent als voorbeeld. Het was best moeilijk te raden met welke techniek de verschillende drukwerken waren gemaakt.


Daarna gingen we verder met de figuurtjes en de achtergrond voor het pop-up boek. Alle zes de bladzijden moesten nog worden gekleurd. De meiden mochten met echte aquarel voor kunstenaars schilderen. Ze ontdekten hoe ze door te mengen andere kleuren konden maken. Zelfs zwart! Maar, met aquarel schilderen bleek best wel intensief en het ging niet heel erg snel. Gelukkig konden ze ook met kleurpotlood kleuren.

 


Aan het eind van de les waren er al heel wat prachtige tekeningen geschilderd en gekleurd. Volgende week gaan we weer verder met kleuren en kunnen we misschien de eerste pop-up bladzijdes in elkaar gaan zetten.
Zoals altijd werd er nog wat gedronken en kregen de TOP-KIDS nog een kleine versnapering voordat ze werden opgehaald.

 

Dinsdag 11 april 2017

Het leek BSO Wonderland en juf Tamara wel een leuk idee om de papa’s en mama’s een keer uit te nodigen bij Atelier Artamia, zodat zij kunnen zien wat hun kinderen aan het maken zijn en zodat ze kennis kunnen maken met juf Tamara. Daarom gingen de TOP-KIDS kinderen vandaag eerst aan de slag met het maken van een uitnodiging voor volgende week.
Alle meiden kregen zes uitnodigingen op A6-formaat. Op één kant was de tekst met de belangrijkste informatie al geprint. De andere kant mochten ze zelf versieren. Juf Tamara had hiervoor heel bijzondere pennen: kroontjespennen! Ze legde uit dat kinderen heel vroeger op school altijd met zo een pen schreven. En ze liet zien hoe je met een kroontjespen kunt schrijven: je doopt de pen voorzichtig, niet te diep, in de inkt en je zorgt ervoor dat alleen op het kroontje inkt zit. Als er teveel inkt op de pen zit, komen er druppels vanaf en maak je vlekken. Maar als je precies genoeg inkt op je pen hebt, dan kun je er hele mooie dunne lijntjes mee tekenen. Juf Tamara had verschillende kleuren ecoline en echte Oost-Indische inkt klaargezet. De meiden moesten hun mouwen wel heel erg goed opstropen, want ecoline en Oost-Indische inkt gaat niet meer uit je kleren!

De TOP-KIDS meiden hadden nog nooit met zo een pen getekend, maar het lukte hen heel goed. Als ze een mooie pentekening hadden gemaakt, mochten ze die eventueel nog kleuren met aquarel of kleurpotlood.
Na het maken van de uitnodigingen, moest er ook nog worden verder gewerkt aan het pop-up boek. Het zou natuurlijk wel leuk zijn als we volgende week de eerste pop-ups konden laten zien aan de papa’s en de mama’s!

 

Dinsdag 18 april 2017

Vandaag hebben we de papa’s en mama’s uitgenodigd om een kijkje te komen nemen in Atelier Artamia. Daarom gingen we gelijk hard aan de slag om een eerste pop-up pagina af te maken. Sommigen hadden al een heleboel figuurtjes gekleurd, maar nog geen achtergrond, of andersom, dus werd er flink geschilderd om één setje figuren en één achtergrond af te krijgen. Als er van beide één klaar was, mochten de figuurtjes worden uitgeknipt en de achtergrond worden dubbelgevouwen. Met een grote schaar kon er eerst grofweg om de figuurtjes heen worden geknipt, daarna kwam het precisiewerk en werden de figuurtje met een heel klein schaartje verder uitgeknipt.
Daarna gingen we samen met stroken papier de pop-ups maken. Voor elk figuurtje werd eerst een goede plek op de achtergrond bepaald en daarna werd een strookje papier gevouwen en op maat geknipt en werd het figuurtje met buddy’s vastgeplakt op de achtergrond. We gebruikten buddy’s zodat we de plaats van de pop-up nog kunnen veranderen. Als de plek goed is, gaan we alles vastplakken met lijm. Al snel hadden ze goed door hoe het werkte en gingen ze zelf verder met de pop-up figuurtjes. Aan het eind van de les waren alle vijf de pop-up pagina’s klaar. Het 3D-effect is geweldig!

 

Voordat we de papa’s en mama’s gingen verwelkomen, hebben we nog lekkere hartige en zoetige snackjes gemaakt met diverse soorten fruit, tomaatjes, komkommer, worst, augurkjes en olijfjes op een stokje. Vanaf 17.30 konden de kinderen worden opgehaald. Bij binnenkomst kregen de ouders eerst een sapje en een stokje. Daarna lieten de TOP-KIDS meiden hun eigen pop-up pagina zien en legden ze hun vader of moeder uit hoe de pagina dichtgevouwen kon worden en weer opengeklapt. Volgens mij waren ze wel onder de indruk!

 

Dinsdag 16 mei 2017

Deze les hebben we heel hard doorgewerkt om alle andere pagina’s af te maken. Terwijl sommige meiden nog ijverig aan het kleuren waren, hielpen juf Tamara en juf Annelijn ondertussen met het uitknippen van de figuurtjes. Aan het eind van de les waren (bijna) alle achtergronden en figuurtjes gekleurd en uitgeknipt. Nog één les te gaan en dan moeten de pop-up boeken worden afgemaakt.

 

Dinsdag 23 mei 2017

De laatste les. Het was een race tegen de klok, maar alle BFF POP-UP BOEKEN zijn af! De TOP-KIDS meiden moesten vandaag alle pop-ups afmaken, zodat de boeken in elkaar gezet konden worden. Gelukkig had juf Tamara al het een en ander voorbereid. Voor elke TOP-KID stond een mooie BFF POP-UP BOEK kaft klaar.


Zodra iemand klaar was met haar eigen pop-up pagina’s, kon ze weer een ander helpen. Ook juf Annelijn hielp gelukkig mee. Zo werd de ene na de andere pop-up in elkaar gezet. Ondertussen plakte juf Tamara de boeken in elkaar. Het resultaat was prachtig! Ieder had een eigen unieke pop-up boek met de pop-ups van hun zelf en hun vriendinnen.


Om deze laatste les feestelijk af te sluiten, waren er cakejes, chips en limonade. Tenslotte kregen alle TOP-KIDS meiden een officiële oorkonde van Atelier Artamia. Dat hadden ze wel verdiend! Alle meiden hebben hard gewerkt en prachtige pop-ups gemaakt. Het project is geslaagd!

Gefeliciteerd TOP-KIDS meiden!!!

 

Vanaf september starten weer nieuwe TOP-KIDS projecten. Schrijf je voor 26 augustus in en krijg € 15,- korting op 8 lessen van 2,5 uur!
Tijdens de zomervakantie kun je ook workshops doen, zoals Etsen à la Rembrandt, Batikken, Boetseren, Schilderen en meer. Vraag naar de mogelijkheden!
Ga naar INSCHRIJVEN
Of stuur een e-mail naar: info@top-kids-haarlem.nl