ETSEN À LA REMBRANDT

 

Vrijdag 12 mei 2017

Tijdens de twee workshops ‘Etsen à la Rembrandt’ konden de kinderen van de Bavoschool kennis maken met de ‘droge naald’ techniek. Het lokaal van juf Winnie (groep 3/4) werd omgetoverd tot een klein grafisch atelier. Per workshop konden hier acht kinderen uit groep 1 t/m 8 als echte kunstenaars hun talenten tonen.

Grafische werkplaats in het lokaal van groep 3/4, met op de voorgrond een klein etspersje.

De kinderen kregen een stukje doorzichtig plastic in plaats van een zinken plaat, omdat dit zachter is en makkelijker te bewerken. Nog een ander voordeel van het plastic is, dat je er een eigen ontwerp of een foto onder kunt leggen en dit over kunt trekken. De kinderen konden plaatjes met verschillende onderwerpen kiezen, zoals bloemen, dieren en voertuigen, maar ze mochten natuurlijk ook zelf iets bedenken. De tekening werd met een etspen in het plastic gekrast. Ze moesten flink diep krassen, om mooie donkere lijnen te krijgen. Daarna kon het plaatje worden ingeïnkt. Hiervoor gebruikten we olieverf in plaats van drukinkt. De olieverf moest met een ‘tampon’ in de krasjes worden getamponneerd (een propje krantenpapier werkt uitstekend als ‘tampon’). Daarna moesten ze het plaatje ‘afslaan’, dat wil zeggen: het teveel aan verf weer van het plaatje af halen, zodat de verf (vooral) alleen in de krasjes blijft zitten. De verf komt dus in de krassen, die dieper liggen dan de plaat. Om die reden wordt dit dan ook ‘diepdruk’ techniek genoemd.

 

Als het plaatje was ingeïnkt en afgeslagen, kon er worden gedrukt. Juf Tamara had daarvoor een klein etspersje meegenomen, die op de werktafel was klaargezet. Het plaatje werd op de pers gelegd, met de krasjes naar boven. Daarop werd het etspapier gelegd (dat van te voren een beetje vochtig was gemaakt) en daaroverheen kwam nog een vilten dekentje, zodat het papier goed in de plaat kon worden gedrukt. Dan moest er flink gedraaid worden aan het wiel van de etspers, totdat het plaatje met het papier aan de andere kant van de pers er weer uitkwam. Nu kon het resultaat bekeken worden: een prachtige droge naald ets à la Rembrandt!
Voor elke volgende afdruk moesten de kinderen het hele proces van ininkten en afslaan weer opnieuw doorlopen. Toch hebben ze in slechts drie kwartier 2 à 3 afdrukken kunnen maken van hun eigen droge naald ets.

Alle kinderen hebben echt schitterende kunstwerken geproduceerd, die het waard zijn om te worden ingelijst!

 

Wil jij ook een keer droge naald etsen, of meer leren over deze techniek? Schrijf je dan in voor de workshop, of ga naar contact en vraag naar de mogelijkheden op maat.

PS Je ouders kunnen zich ook opgeven voor een workshop of cursus!